LACTARIUS VELLEREUS

Comestibilitat

 • SI

  Sense Interès

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus vellereus, Agaricus vellereus var. vellereus, Lactarius albivellus, Lactarius vellereus var. vellereus, Lactarius vellereus var. velutinus, Lactarius velutinus, Lactifluus vellereus

  • CA

   Vulgars Català

   Pebrassa vellutada, Pebràs lleter vellutat, Cabra de terrandòs

  • CS

   Vulgars Castellà

   Lactario aterciopelado

  • V

   Vulgars Vasc

   Esneki zuri-orrizabal

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   En general amb les rússules i lactaris del mateix color però la diferència fonamental és la superfície del barret vellutada i que té làtex. Amb el lactarius hometii, també vellutat però amb el làtex que vira a tons lilosos. Amb el lactarius bertillonii, també vellutat però d’àrea més pirenenca amb el làtex molt picant.
  • Etimologia

   Lactarius (Del llatí) lac, lactis= llet. Significa "que té llet", les ferides al bolet segreguen un líquid semblant. Vellereus (del llatí ) revestit de vellut

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

LACTARIUS VELLEREUS

FAMILIA: Russulaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret que pot arribar a 25 cm, de ben petit amb el centre deprimit, marge involut i amb moltes ondulacions, a mida que creix, es va deprimint fins acabar en forma d’embut amb el marge gairebé sempre involut que a vegades acaba prim i estirat. La superfície de la cutícula és vellutada, de color blanc, sovint tacat amb tons ocre groguenc, generalment bruta de terra que arrossega al créixer.

Himeni

Làmines denses, atapeïdes, decurrents, amb lamèlules color blanc crema, a vegades amb taques de color ocre, poden estar cobertes d’exudacions de gotes transparents. Esporada de color blanca.

Peu

Peu curt de 2/6x2/5 cm., cilíndric o afuat cap a la base, ple i molt dur, superfície vellutada de color blanc groguenc amb taques brunes.

Carn

Làtex abundant, de color blanc immutable i sabor dolcenc.
Carn molt espessa, dura, granulosa, blanquinosa que al tall pot agafar tons groguencs. Gust picant.

Olor

Olor afruitada.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Creix als boscos de planifolis i coníferes, sense preferència de sòl.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Estiu i tardor.

Fotografies de LACTARIUS VELLEREUS