GYROMITRA ESCULENTA

Comestibilitat

 • Tox

  Tòxic

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Helvella esculenta Fries, Physomitra esculenta, Gyromitra bubakii

  • CA

   Vulgars Català

   Bolet de greix

  • CS

   Vulgars Castellà

   Bonete, Falsa colmenilla, Hongo bonete, Mitra muina, Mitra muin

  • V

   Vulgars Vasc

   Mui -ziza

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Gyromitra gigas (Krombh.) més gran, més clara, amb el peu més curt i associada a planifolis. Gyromitra infula d'aparició a la tardor. Molt similar a les morchellas
  • Etimologia

   Gyromitra del grec barret retorçat, el nom Esculenta (llatí esculentus) significa comestible, en aquest cas és totalment enganyós, per que queda demostrat que no ho és.
  • Observacions

   Conte giromitrina, un substancia tòxica, que afecta greument al fetge, ronyons i sistema nerviós central i que pot ser mortal. El consum en cru és molt perillós i tòxic, hi ha zones on hi ha molta tradició en consumir-la, ben assecada i llençant l'aigua després de bullir-les 2 o 3 cops, ja que d'aquesta forma s'elimina un alt percentatge de giromitrina, però s'ha demostrat que queden al nostre cos compostos cancerígens.
   Abans es podia trobar a molts mercats europeus, actualment està totalment prohibida la seva venda. Per aquesta raó, es "normal" trobar-la com a comestible en molts llibres, guies de bolets i webs. Mai l'han de consumir els nens, ja que són molt més sensibles a les substancies tòxiques.

  Fitxa Iniciada per:

  Javier Caparrós (El Profe)

GYROMITRA ESCULENTA

FAMILIA: Helvellaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

De color marró o marró vermellós o xocolata, de 3 a 12 centímetres de diàmetre i fins a 12 cm. d'alt, forma globosa amb plecs molt marcats que recorden la superfície d'un cervell. Per dintre està buit i és del mateix color que el peu. No té làmines ni porus, el barret és l'himeni productor d'espores.

Peu

De color blanc/rosat, de forma variable, curt i gruixut a la base amb unió amb el barret per diferents punts, buit i una mica elàstic, de 5 x 4 centímetres.

Carn

Prima i fràgil, amb aparença cerosa i de color blanquinós.
Sabor dolç, agradable

Olor

Agradable, afruitat.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

A partir de 800 metres sobre el nivell del mar, li agraden els boscos de coníferes amb abundància de restes vegetals (humus) ja que és una espècie sapròfita. Es pot trobar sota caducifolis i arbusts però es bastant rar.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Primavera

Fotografies de GYROMITRA ESCULENTA