HYPHOLOMA FASCICULARE

Comestibilitat

 • Tox

  Tòxic

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Naematoloma fasciculare, Nematoloma fasciculare, Agaricus fascicularis, Agaricus sadleri, Clitocybe sadleri, Dryophila fascicularis, Geophila fascicularis, Hypholoma fasciculare, Pratella fascicularis, Psilocybe fasciculare, Psilocybe fascicularis var. fascicularis, Naucoria acuta, Agaricus acutus

  • CA

   Vulgars Català

   Bolet de pi, Bolet d'alzina, Nematoloma groc

  • CS

   Vulgars Castellà

   Hifoloma de láminas verdes, Seta fasciculada

  • V

   Vulgars Vasc

   Suge-ziza mingots

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Amb altres bolets que creixen en forma cespitosa com l'hypholoma capnoides, molt semblant, típic de coníferes però de sabor dolç i làmines de color gris sense reflexes verdosos, també amb l'hypholoma sublateritium de sabor igualment amargant però amb el barret de color vermell rajola. També es podria confondre amb agrocybe cylindracea amb les làmines crema/marró i un anell persistent.
  • Etimologia

   Hypholoma fa referència al serrell del marge (restes de cortina) i fasciculare a la forma cespitosa (fascicular) de créixer.
  • Observacions

   Bolet no comestible pel seu sabor amargant i per contenir diverses citotoxines com la naematoloma i la naematolina, se li atribueix algun cas d'enverinament mortal a diversos països d'Europa i Amèrica, per tant cal anar en compte amb les confusions encara que és difícil la ingesta ja que l'amargor no desapareix inclús amb una llarga cocció.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

HYPHOLOMA FASCICULARE

FAMILIA: Strophariaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 2 a 7 cm. d'ample, en les primeres etapes tenen forma globosa passant a convexa amb el marge involut i gairebé pla amb el marge més obert al madurar, superfície llisa, seca, amb colors que van del groc llimona al groc ataronjat i vermellós taronja al madurar, gairebé sempre amb el centre més fosc, solen tenir restes de vel de color blanc/groc entre el marge del barret i la zona himenal que amb les pluges poden desaparèixer.

Himeni

Làmines adnates, molt apretades i primes, de color pàl·lid en les primeres etapes, després groc oliva a marró porpra per efecte de les espores al madurar, tenen tons grocs verdosos característics d'aquesta espècie.

Peu

Peu de 5 a 13 cm. d'alt i 0,4 a 1,5 cm. d'ample, forma cilíndrica una mica radicant, sovint corbat per la seva manera de créixer en grup, fibrós, flexible i buit. Té un anell efímer a la parta alta que fa de zona anular amb petites restes de cortina blanquinosa a groguenca a la part baixa d'aquest anell on es depositen les espores de color marró porpra i tenyeixen la part inferior del peu.

Carn

Carn elàstica de color groc amb un sabor molt amargant a l'instant. Al tall poden agafar tons vermellosos.

Olor

Olor complexa i desagradable poc definida, alguns autors diuen que a iode.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Espècie sapròfita de restes llenyoses tant de coníferes com de planifolis, creix en grans grups en forma cespitosa.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Bolet de tardor que pot aparèixer en qualsevol època de l'any si les condicions els són favorables.

Fotografies de HYPHOLOMA FASCICULARE