LACTARIUS SANGUIFLUUS

Comestibilitat

 • Ex

  Excel·lent Comestible

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Lactifluus sanguifluus (Paulet) Kuntze, Hypophyllum Sanguifluum

  • CA

   Vulgars Català

   Rovelló, Vinader, Rovelló, Vinader, Pinenc, Pinenca, Paratge, Esclata-sang, Esteper, Escarlata-sang, Esclata-sang mascle, Esclata-sang de pi, Pinetell

  • CS

   Vulgars Castellà

   Níscalo, Nízcalo, Nícalo, Níscalo de sangre vinosa, Anizcle, Añisquete, Mízcalo, Míscalo, Lactario de sangre, Guíscano, Guíscalo, Mícula, Pinatel, Robul

  • V

   Vulgars Vasc

   Esneardotsu, Esne odoltsua, Esnegorrikorra, Esne gorri, Ziza gorr

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Amb el Lactarius Deliciosus, però aquest te un làtex de color taronja. Amb el Lactarius Vinosus, per aquest és de color més fosc i el làtex es de color vinós amb tons violacis.
  • Etimologia

   Lactarius (Del llatí) lac, lactis= llet. Significa "que té llet", les ferides al bolet segreguen un líquid semblant.
   Sanguifluus: que surt sang.
  • Observacions

   A vegades aquest espècie es atacada pel fong Peckiella Lateritia, és el que anomenem Mare de rovelló, les seves làmines són substituïdes per una superfície blanca i el bolet queda totalment deformat.

  Fitxa Iniciada per:

  Javier Caparrós (El Profe)

LACTARIUS SANGUIFLUUS

FAMILIA: Russulaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret entre 5 i 15 centímetres de diàmetre, inicialment convex amb el centre umbilicat, amb el temps el barret s'aplana, a vegades zonat amb cercles concèntrics de colors ataronjats. Marge irregular i enrotllat en els exemplars més joves que es va obrint amb la maduresa.

Himeni

Làmines adnates o lleugerament decurrents, atapeïdes, bifurcades amb tons vermellosos o púrpures i a vegades amb taques verdoses . En les zones ferides o manipulades els colors són vermellosos més foscs a causa del làtex que és immutable.

Peu

Curt, cilíndric, ple als exemplars més joves, buit en la maduresa, afuat a la base, generalment de color clar amb taques més fosques (escróbils) de color vermellós.

Carn

Carn de color blanquinós, granulosa, als talls segrega làtex de color vermell a vinós. Fàcilment atacada pels cucs. Sabor una mica amargant.

Olor

Olor agradable.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

En general en pinars oberts i esclarissats, sobretot de l' interior, en solanes. Es troben sota pins, com pi roig, pi blanc, pinastre, pi pinyoner, també se’n fan en matolls i arbusts com el ginebre, l'arboç, el boix i el bruc. Te predilecció pels sols calcaris. És una espècie que no surt a grans alçades, des del nivell del mar a mitja muntanya com a màxim.

ÈPOCA D'APARICIÓ

En general a la tardor i si les temperatures i pluges acompanyen, a finals de setembre ja poden treure el cap alguns exemplars, la seva temporada finalitza a finals de desembre, tot i que a vegades, si el temps acompanya, s'allarga fins ben entrat el gener.

Fotografies de LACTARIUS SANGUIFLUUS