HYGROPHORUS LATITABUNDUS

Comestibilitat

 • Ex

  Excel·lent Comestible

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Hygrophorus fuscoalbus Lasch: Fr., Hygrophorus limacinus (Scop.: Fr.) Fr. ss. auct.

  • CA

   Vulgars Català

   Llanega negra, Llenega negra, Llenega gris, Mocosa, Pelagosa, Babosa, Gírgola de llim, Gírgola de mata, Senyoretes, Mocosa negra, Llenega de suro, Caramellosa, Gomera, Bateó, Bavós

  • CS

   Vulgars Castellà

   Baboso, Higróforo , Llanega

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Es pot confondre amb altres llenegues de menys valor culinari, però comestibles com: La llenega d'alzinar (Hygrophorus persoonii), menys robusta i de cama més fosca. La llenega de muntanya (Hygrophorus olivaceoalbus), més petita, que creix en pinedes de muntanya, en sòls silicis.
  • Observacions

   Gregari, surt en grups nombrosos, en pins blancs joves o també de mitjana edat, sobretot en zones baixes. Es troben, sobretot en zones aclarides de bosc, amb grans clarianes o a prop de marges de camins.
   És un dels bolets més buscats de Catalunya, sobretot per la zona del Bages, ja que és un bolet molt preuat.

  Fitxa Iniciada per:

  Javier Caparrós (El Profe)

HYGROPHORUS LATITABUNDUS

FAMILIA: Hygrophoraceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 5-15 cm, hemisfèric de jove, amb la maduresa convex i finalment aplanat.Cutícula separable, llisa i viscosa que es torna apelagosa quan rep molta humitat. Amb tonalitats color gris a marró, amb la part central més fosca. En algunes ocasions la podem trobar amb un umbó central.

Himeni

Làmines decurrents, gruixudes i espaiades de color blanquinós de jove i de color crema quan envelleix, amb aspecte de cera.Esporada de color blanc

Peu

Peu fusiforme de 5 a 12 cm, robust, més gruixut al centre i atenuat a la base. De color blanc i viscós, a la base podem trobar una descoloració del mateix color que el barret.

Carn

Carn compacta, de color blanc i sabor suau.

Olor

Olor afruitat.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Espècie que micorritza normalment a terrenys calcaris, en pinars principalment de pi blanc (Pinus halepensis), també poc comú en pi roig (pinus sylvestris), es un bolet de terra baixa.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Finals de tardor, principis d’hivern.

Fotografies de HYGROPHORUS LATITABUNDUS