LACTARIUS BLENNIUS

Comestibilitat

 • SI

  Sense Interès

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus blennius, Lactarius viridis, Lactifluus blennius, Galorrheus blennius, Lactarius blennius f. Virescens, Lactarius blennius var. viridis.

  • V

   Vulgars Vasc

   Pagadi-esneki berde

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Amb lactarius fluens, sobre sòl calcari, molt semblant macroscópicament, de jove no té les làmines de color blanc pur, ambdós no es consideren comestibles pel seu sabor picant.
  • Etimologia

   Lactarius (Del llatí) lac, lactis= llet. Significa "que té llet", les ferides al bolet segreguen un líquid semblant.
   Blennius ve del grec blenna = gluten, per la rigidesa del barret

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

LACTARIUS BLENNIUS

FAMILIA: Russulaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

4-10 cm, al principi convex,després pla-convex i finalment aplanat, a vegades amb una depressió central lleu i irregular i amb un marge prim i ondulat, presenta petits clotets amb taques concèntriques de color brunenc. La cutícula és relliscosa en temps humit, brillant i sec amb temps eixut, cutícula una mica granulada o rugosa. Els colors varien depenent de les condicions climàtiques, predominen els tons verdosos.

Himeni

Làmines adnates, denses, color blanc pur en els exemplars joves i virant a color crema i gris verdós quan està madur, sobretot en les ferides o després de la manipulació, esporada groc pàl·lid. Làtex abundant de color blanc en els exemplars joves i en temps humit que es torna gris verdós quan es seca, picant.

Peu

Peu cilíndric, ple i ferm quan és jove, buit amb l'edat, de color més clar que el barret amb lleugers tons verdosos barrejat amb gris.

Carn

Carn ferma però esmicoladissa, de color blanc, gust picant.

Olor

Olor no rellevant.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

És molt comú en els boscos de Fagus sylvatica (faig), però alguna vegada apareix també en boscos mixtes,pot aparèixer en solitari o en grups d'uns pocs individus. Bàsicament sobre sòl àcid.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Finals d'estiu, tardor.

Fotografies de LACTARIUS BLENNIUS