SUILLUS GRANULATUS

Comestibilitat

 • Med

  Comestible Mediocre

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Boletus Granulatus, Boletus Schoberi, Boletus Circinans, Boletus Lactifluus, Plantarum sp

  • CA

   Vulgars Català

   Molleric granellut

  • CS

   Vulgars Castellà

   Boleto granulado

  • V

   Vulgars Vasc

   Lerdeki marroia, Pinudi-onddo bikordum

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Es pot confondre amb altres suillus com el mediterranensis o el collinitus però també són comestibles per tant la confusió no el fa perillós.
  • Observacions

   S’ha de treure la cutícula pel consum ja que es creu que és purgant. Suillus significa “del porc”, es creu que se li va posar aquest nom perquè al ser de menor qualitat que els boletus era un menjar per tirar als porcs

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

SUILLUS GRANULATUS

FAMILIA: Suillaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 4-10 cm. Cutícula llisa i viscosa en temps humit, fàcilment separable, brillant inclús sense humitat, de color sempre uniforme, sense clapes, que va del marró groguenc al marró rovellat , marge involut sobretot de jove, primer forma cònica i més tard convexa/plana.

Tubs/Porus

Tubs adnats, fins, curts i angulosos, primer de color blanquinós a groc pàlid, més tard groguencs i quan envelleixen color groc olivaci. Els Tubs estan enganxats a la carn i costa una mica separar-los, de jove els porus segreguen unes petites gotetes de làtex blanquinós.

Peu

Peu de 4-10/1-2.5 cm. cilíndric, plè, dret o una mica corbat, de color blanc groguenc i petits grànuls al terç superior de color marró-vermell formats per les gotetes de làtex que sua de jove. Sense anell.

Carn

Carn consistent de molt jove, després tova, aigualida, de color blanca a groguenca, inmutable, gust lleugerament dolç, afruitat.

Olor

Olor agradable, lleugerament afruitat.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Sota coníferes (pins) en sòls calcaris

ÈPOCA D'APARICIÓ

Finals d’estiu i a la tardor.

Fotografies de SUILLUS GRANULATUS