GYMNOPILUS JUNONIUS

Comestibilitat

 • Tox

  Tòxic

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus aureus, Agaricus junonius, Fungus aureus, Gymnopilus spectabilis var. junonius, Lepiota aurea, Pholiota grandis, Pholiota junonia, Pholiota spectabilis var. junonia, Tricholoma aureum

  • CA

   Vulgars Català

   Gymnòpil gegant

  • CS

   Vulgars Castellà

   Seta de la risa, Foliota anaranjada, Seta notable, Seta anaranjada

  • V

   Vulgars Vasc

   Egur-ziza

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Es semblant a gymnopilus suberis que surt a fusta d?alzina surera, la majoria de fongs d?aquest gènere tenen el barret ataronjat però cap es fa tant gran com el junonius.
  • Observacions

   Es un bolet que a vegades forma flotes espectaculars per la seva mida. Conté psilocibina i si es menja en cru els seus efectes al·lucinògens  creen un estat d'embriaguesa semblant al consum excessiu d'alcohol. Es perillós el seu consum perquè conté altres substàncies poc estudiades i no sabem de la seva toxicitat.

   MICROSCOPIA
   Espores 7,7-10 × 5-65 micres, el?líptiques i verrugoses, dextrinoides.
   Queilocistidis fusi-lageniformes de 25-35 x 6-9 micres.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

GYMNOPILUS JUNONIUS

FAMILIA: Strophariaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret  de 6-15 (20) cm de diàmetre, inicialment hemisfèric després convex, acabant en pla convex, cutícula llisa o lleugerament tomentosa en els exemplars joves, una mica fibril·losa o lleugerament esquamosa, viscosa en temps humit, de color groc ataronjat a brunenc ataronjat, marge molt de temps involut i apendiculat amb restes de vel parcial.

Himeni

Làmines adnates o lleugerament subdecurrents, inicialment de color groc crema, després groc daurat i finalment color de rovell en madurar les espores. Esporada en massa de color d'òxid.

Peu

Peu de 8-16 x 3-5 cm, corbat, cilíndric a la part superior, augmenta gradualment el volum a mida que s'acosta a la base, on es converteix en fusiforme en l'arrelament a la fusta; dur i ple en els joves, buidant-se al madurar, cobert de pruïna blanca en la part superior, mentre que la part restant és esquamosa de color groc ocre que es taca de groc safrà en fregar-lo, a la part alta té un anell gran i persistent del mateix color, que es taca de color òxid en la part superior després de la caiguda

Carn

Carn molt compacta, fibrosa, de color groguenc, al tall vira a color brunenc vermellós, sabor lleugerament amargant i a rave.

Olor

Olor poc definit, semblant al rave.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Sobre arrels i troncs de qualsevol fusta, preferentment de planifoli.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Des de l?estiu a la tardor.

Fotografies de GYMNOPILUS JUNONIUS