Helvella Leucomelaena

Comestibilitat

 • SI

  Sense Interès

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Acetabula leucomelaena, Acetabula leucomelaena var. percevalii, Acetabula percevalii, Geopyxis cookei var. percevalii, Geopyxis percevalii, Paxina leucomelaena, Peziza leucomelaena, Peziza percevalii, Pseudotis radiculata var. percevalii.

  • CA

   Vulgars Català

   Bocabadat negre

  • CS

   Vulgars Castellà

   Cabacito, calderón, candil, cazoleta, cazuela, cazuelita, chipiruelo, copica, copica blanca y negra, jarrilla, negrito de monte, oreja, orejeta, orejilla, orejon, pucherel, pucherete, pucheruelo

  • V

   Vulgars Vasc

   Kaliza zuri-beltz

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   És pot confondre amb H. helvellula, que és més fosc, sovint negre, generalment corrugat a l'interior i un peu més acanalat. També amb H. acetabulum, amb el peu curt que conté unes grans costelles que arriben aproximadament a la meitat de la copa.
  • Observacions

   És un bolet considerat per alguns autors com a comestible després de bullir-lo i tirar l'aigua de cocció, té un escàs valor culinari i conté substàncies tòxiques com la giromitrina, en aquests casos, pensem que no val la pena consumir aquest bolet ni cap del seu gènere. Leucomelaena significa 'blanquinegra' per la barreja d'aquests dos colors.


   MICROSCOPIA
   Espores el·líptiques, llises, amb una gran gútula central i una altra més petita en els pols, hialines,de mida mitja 22,80 x 13,01micres.
   Ascs cilíndrics i paràfisis amb l'àpex dilatat i una mica claviforme.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

Helvella Leucomelaena

FAMILIA: Helvellaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Forma

Ascoma de 2-4 cm d'amplada, primer de forma subesfèrica, ben d'hora en forma de tassa més o menys extensa, finalment es va obrint cap a fora, el marge és llis o finament dentat de jove i lobulat i esquerdat en la vellesa. La superfície exterior és una mica granelluda, de color gris marronós, decolorant-se al color blanc a mida que ens acostem al substrat.
La superfície himenial es llisa i es troba a l'interior de la copa, de jove és de color ocre, més blanquinós cap al marge, més tard s'enfosqueix fins a quedar brunenc fosc a negrós quan és completament madur. Esporada en massa de color blanc.

Peu

Petit peu de 2-4 cm d'alçada, baix i fornit, s'estreny cap a la base, acanalat longitudinalment amb una mena de costelles, superfície llisa o molt finament granulosa de color blanc. Generalment molt enterrat al substrat.

Carn

Carn trencadissa, una mica elàstica, prima, de color blanc amb la capa exterior més fosca, sabor no gaire remarcable, més aviat dolcenc.

Olor

Olor insignificant.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Creix als boscos de pinus, sobre sòls argilosos i calcaris.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Finals d'hivern, principis de primavera.

Fotografies de Helvella Leucomelaena