AMPULLOCLITOCYBE CLAVIPES

Comestibilitat

 • Med

  Comestible Mediocre

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus clavipes, Agaricus comitialis, Ampulloclitocybe squamulosoides, Clavicybe clavipes, Clavicybe squamulosoides, Clitocybe clavipes, Clitocybe comitialis, Clitocybe squamulosoides, Omphalia clavipes, Omphalia clavipes var. comitialis

  • CA

   Vulgars Català

   Candeleta de peu gros

  • CS

   Vulgars Castellà

   Clitocibe de pie en forma de clava

  • V

   Vulgars Vasc

   Klitozibe Zolalodi

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   Bàsicament es pot confondre amb altres clitocybes, hem de prestar atenció a la forma del peu amb la base que es va eixamplant a mida que toca el substrat.
  • Observacions

   A la cuina, s'ha d'anar amb molt de comte perquè no es pot barrejar amb begudes alcohòliques per no patir el síndrome coprínic. Bo i sent comestible, nosaltres no recomanem el seu consum per tenir la carn tova, mediocre i pel problema afegit del síndrome coprínic si es barreja amb alcohol.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

AMPULLOCLITOCYBE CLAVIPES

FAMILIA: Tricholomataceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

De 3 a 8 centímetres, de carn tendra i tova, carnós, primer forma convexa  amb el centre umbonat, més tard, es va aplanant i deprimint amb el marge prim, té la superfície llisa amb tacte suau, sedós, de colors grisencs barrejat amb tons groguencs o brunencs, el marge sol ser de colors més clars.

Himeni

Làmines molt decurrents, arquejades, una mica gruixudes i apretades, de color primer blanquinós, després crema a groguenc. Esporada color blanc.

Peu

De 4-7 x 0,5-0,7 cm, plens, de carn esponjosa, típicament engrandits a la base on està recobert d'una mena de cotó de color blanc, la resta de color semblant al barret, fibril·lós. En èpoques de pluja el peu s'infla.

Carn

Carn tova, plena d'aigua, de color blanquinós. El seu sabor és dolcenc.

Olor

Olor afruitat.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Apareix a tot tipus de bosc, des de coníferes a caducifolis, sobre abundant matèria orgànica, la podem trobar format petits erols.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Estiu a tardor.

Fotografies de AMPULLOCLITOCYBE CLAVIPES