MEGACOLLYBIA PLATYPHYLLA

Comestibilitat

 • SI

  Sense Interès

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus grammocephalus, Agaricus platyphyllus, Agaricus repens, Agaricus subulatus, Agaricus tenuiceps, Clitocybula platyphylla, Collybia grammocephala, Collybia platyphylla, Collybia repens, Gymnopus platyphyllus, Hydropus platyphyllus, Oudemansiella platyphylla, Tricholoma tenuiceps, Tricholomopsis platyphylla

  • CA

   Vulgars Català

   Col•libia de làmines amples

  • CS

   Vulgars Castellà

   Collibia de sombrero estriado

  • V

   Vulgars Vasc

   Kolibia sustraitsu

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   És un bolet difícil de confondre pel seu hàbitat, potser es pot confondre amb algun exemplar del gènere pluteus que també surt sobre restes vegetals però els pluteus tenen les espores roses i les làmines es tenyeixen d'aquest color, a més tenen les làmines lliures.
  • Observacions

   Bolet molt comú en el nostre país, el barret és comestible però l'olor no gaire agradable i la poca consistència de la carn fa que no acabi als nostres cistells.

   MICROSCOPIA
   Espores 7/10 x 6,5/8,5 micres, globoses o àmpliament ovals, hialina, no amiloide.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

MEGACOLLYBIA PLATYPHYLLA

FAMILIA: Marasmiaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 5 a 15 cm. de diàmetre, inicialment convex que s?aplana amb el temps, conservant un petit umbó central, poc carnós, té una superfície cuticular de tacte sec i decorat amb nombroses fibril·les de color més fosc que el color de fons que és de color brunenc, ocre gris, a vegades metàl·lic. El marge és prim, involut, sovint esquerdat en els exemplars més grans.

Himeni

Làmines adnates o escotades, amples, espaiades, de color blanc crema, una mica blanc brut amb la maduració. Esporada de color blanc.

Peu

Peu cilíndric, de 6 a 12 cm. d'alt, buit, lleugerament més ample a la base, fibrós, amb estries longitudinals, de color blanc o brunenc. A la base surten uns gruixuts cordons micelians de color blanc que poden arribar a fer deu metres.

Carn

Carn de color blanc, fibrosa, sabor dolcenc amb regust amargant.

Olor

Olor lleugerament desagradable, com a florit.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Apareix en boscos de planifolis en sòls rics en humus , però sempre vinculats a les restes vegetals, arrels o  fusta en descomposició.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Primavera, estiu i tardor.

Fotografies de MEGACOLLYBIA PLATYPHYLLA