AGARICUS SYLVATICUS

Comestibilitat

 • Bo

  Bon Comestible

 • Altres Noms

  • S

   Sinònims

   Agaricus haemorrhoidarius, Agaricus sanguinarius, Agaricus sylvicola var. pallidus, Agaricus vinosobrunneus, Fungus amethystinus, Fungus haemorrhoidarius, Fungus sanguinarius, Fungus Pratella, Psalliota amethystina, Psalliota haemorrhoidaria, Psalliota sanguinària, Psalliota sylvatica

  • CA

   Vulgars Català

   Camperol de pineda

  • CS

   Vulgars Castellà

   Champiñón enrojeciente, Agárico de los bosques, Champiñón de lange

  • V

   Vulgars Vasc

   Basoetako azpibeltz

  Confusions i observacions

  • Possibles Confusions

   S'assembla a molts xampinyons de bosc ocre-vermellosos, escamosos i de carn que es torna vermellosa al tall, alguns no creixen sota pins sinó sota planifolis com passa amb  Agaricus haemorrhoidarius que té el peu més bulbós, més escamós i la carn tenyida de vermell sang més evident, també comestible.
  • Observacions

   Els xampinyons de bosc emmagatzemen menys substàncies tòxiques que els de prat. 

   MICROSCOPIA
   Espores 4,5-6 × 3-3.5 micres, forma oval.

  Fitxa Iniciada per:

  Carles Magrasó (Xarli)

AGARICUS SYLVATICUS

FAMILIA: Agaricaceae


CARÀCTERS MACROSCÒPICS

Barret

Barret de 5 a 12 cm de diàmetre, al principi globós, després convex amb el centre aplanat, al final estès, marge prim i lleugerament excedent. Cutícula fàcilment separable, coberta per escates en forma de floc  de color bru vermellós sobre fons ocre, al fregament es torna vermell i després marró fosc.

Himeni

Làmines lliures, atapeïdes, amb nombroses laminetes, al principi de color gris/ rosa pàl?lid, després rosa grisenc, al final marró-grisenques, esporada color bru grisenca.

Peu

Peu de 6 a 10 x 0,8 a 1,5 cm, blanquinós que es torna d'un lleu vermell  a la fricció, de recte a una mica corbat, cilíndric amb la base una mica arrodonida, anell alt i membranós, persistent, de color blanc, el peu té la superfície gairebé llisa, una mica rosada per sobre l'anell i amb escates poc diferenciades i del mateix color que la resta del peu per sota l'anell.

Carn

Compacta, trencadissa, blanquinosa, al tall vira a un color vermellós de variable intensitat sobretot al barret i a la part alta del peu, gust agradable, dolcenc.

Olor

Olor fúngic suau, agradable.

ÈPOCA D'APARICIÓ I HABITAT

Habitat

Sota pins i avets, entre abundant pinassa.

ÈPOCA D'APARICIÓ

Generalment a l'estiu i tardor, però pot aparèixer a la primavera si les condicions climàtiques ho permeten.

Fotografies de AGARICUS SYLVATICUS